Czy naturalna ochrona wystarczy?
Skorupka jaja posiada ponad 17 tysięcy mikroporów, przez które mogą przenikać wirusy, grzyby, bakterie, w tym: pałeczki Salmonelli, okrężnicy oraz gronkowca i paciorkowca. Co nas przed nimi chroni? To naturalna powłoka na powierzchni skorupki zwana osłonką mucynową. Mycie jaj niszczy ją i tym samym naraża człowieka na spożycie groźnych patogenów (chyba że czynność wykonamy bezpośrednio przed przyrządzeniem potrawy – wówczas nie musimy obawiać się niepożądanych skutków). Jak zatem zapewnić konsumentom czyste jajka gastronomiczne bez uszkadzania ich naturalnej warstwy ochronnej? Mamy na to sposób.
Produkcja czystych jajek
Doskonale rozumiemy potrzeby branży gastronomicznej i czujemy odpowiedzialność za dostarczanie produktów najwyższej jakości. Nasza hurtownia jaj jest gwarantem ciągłości w dostawie i wyboru z szerokiej oferty. Na naszej liście znajdują się jajka do gastronomii różnego rodzaju:
- wiejskie jaja,
- jaja ekologiczne,
- jajka ściółkowe,
- jaja od zielononóżek,
- jajka z wolnego wybiegu.
Z drugiej strony taka produkcja jajek wymaga ogromnej dbałości na każdym etapie procesu. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu zapewniamy naszym klientom sterylizowane jaja dezynfekowane promieniami UV. Naświetlanie jaj następuje już podczas sortowania. Wybierane są tylko jajka całe, nieuszkodzone, niemyte (już wiadomo dlaczego) i czyste (brud na skorupce zmniejsza skuteczność procesu). Badania nie wykazały istotnego wpływu promieniowania ani na żółtko, ani na białko. Wiadomo więc, że naświetlane jajka do gastronomii są bezpiecznym rozwiązaniem dla ludzkiego zdrowia, które nie ma ponadto żadnego wpływu na ich smak. Gdy skorupki są już sterylne, jajka gastronomiczne trafiają do jałowych opakowań, umieszczane są w zbiorczych kartonach i odpakowywane dopiero u odbiorcy. Dzięki przestrzeganiu procedur każdy szef kuchni może być spokojny, dodając nasze jaja dezynfekowane promieniami UV nawet do surowych potraw.
Jajka dla gastronomii
Podobno sposobów przyrządzania jaj w gastronomii jest tyle, ile zakładek ma czapka kucharska. Gotowane na miękko, na twardo, po wiedeńsku, mollet, omlet, sadzone czy klasyczna jajecznica. Wymieniać można długo, a to dopiero początek zastosowań tego produktu w kuchni. Jako baza, jako dodatek, jako składnik sałatek, zup, potraw, wypieków. Bez jaj w menu może być nudno. Ale już tak na poważnie, w branży HoReCa najważniejsze jest bezpieczeństwo. Zarówno gdy wbijasz jedno jajko do tatara, jak i wtedy kiedy szykujesz największą jajecznicę na świecie z 35 000 jaj. Inwestycja w jajka naświetlane daje pewność, że w Twoje ręce trafią czyste i w 100% bezpieczne dla ludzkiego zdrowia produkty.